Toiduvaldkonna koostöö- ja inspiratsioonipäev “Mulgimaa Toscana”

5. detsembril kogunesid ettevõtjad ja toidutootjad Karksi-Nuia kultuurikeskusesse Toiduvaldkonna koostöö- ja inspiratsioonipäevale “Mulgimaa Toscana”.

Seminari eesmärgiks oli kutsuda kokku ettevõtjaid üle Eesti, et koguda inspiratsiooni ja tutvuda teiste ettevõtjatega/ toidutootjatega ja leida ehk ka põnevaid koostöökohti tagamaks näiteks toidujulgeolek. Igaüks sai seminarilt koju kaasa viia toredaid mõtteid, mida kodus mõlgutada.

EMÜ Polli aiandusuuringute keskus tänab ladusa ja toreda koostöö eest Eesti Toidupiirkond Mulgimaa 2023 ja Viljandimaa Arenduskeskuse ettevõtluskonsultante Mati Ilissoni avasõnade eest ja Kaja Lääts´e, kes tegi ettekande teemal: kas marjakasvataja vajab pikka plaani?

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse juhataja Piia Pääso ja toomisjuht Priit Pramann rääkisid toodetest ja teenustest puu- ja köögiviljakasvatajatele. Plantvalor kompetentsikeskuse tehnoloogiaüksuse juht Uko Bleive tegi ettekande teemal: teaduspõhistest teenustest taimse tooraine töötlemiseks.

Täname samuti Olavi Israeli Kesk-Eesti Ettevõtlusinkubaatori juhatajat, kes rääkis seminaril targast toidust ja toidujulgeolekust.

Tänuavaldused lähevad ka Raili Uibopuu´le, kes tegi sisuka ettekande teemal Leader programmi võimalustest ja piirkondlikust võimalikust koostööst ( Mulgi Värk- märk).

Suur tänuavaldus ka paneeldiskussioonil osalejatele: Maaeluministeeriumist Kristel Maidre, ettevõtja Piret Leskova, Teadur ja ettevõtja Liina Arus ja Marja Talu ettevõtja ja õpetaja Sirje Kask. Paneeli juhtis Viljandimaa Arenduskeskuse juhataja Elmo Puidet.

VÄÄRTUSLIK TAIMNE TOORAINE KUI KOHALIK KULD

EMÜ Polli aiandusuuringute keskus korraldab kompetentsikeskuse PlantValor projektide tulemusi tutvustava seminari, kus räägime taimse tooraine väärindamise võimalustest.

Seminaril tehakse kokkuvõtteid ja räägitakse kompetentsikeskuses PlantValor viimastel aastatel tehtud projektidest: õuna, astelpaju ja pihlaka väärindamise võimalustest, musta sõstra mahlade valmistamise tehnoloogiatest, taimse tooraine kasutamisest liha- ja kalatoodetes ja paljust muust.

Teretulnud on kõik põllumajanduse, aianduse, toidu tootmise/ töötlemise või nendega seotud valdkondade huvilised.

15. novembril 2023, kell 10:00 – 16:30.
PlantValor kompetentsikeskus. Uus tn 2, Polli küla, Mulgi vald, Viljandimaa

Registreerimine on juba avatud ja kestab kuni 10. novembrini 2023 või kuni osavõtjate piirarvu täitumiseni. Saad ennast kirja panna siin:
https://forms.microsoft.com/e/hc1uNsFqKS?origin=lprLink
Üritus on tasuta.

ResTA14

EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskus oli esindatud 19. oktoobril Lydia hotelli sündmuskeskuses Eesti Teadusagentuuri korraldatud ressursside väärindamise programmi (ResTA) lõpukonverentsil. Üritus oli jaotatud kahte teemaplokki: puit ja toit.

Eesti Maaülikooli teadur Reelika Rätsep rääkis teemal “Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks (TAIMLOOMTOIT)” – ResTA14

Üritust modereeris kommunikatsiooniekspert Urmas Vaino.

Musta pässiku uuring

OÜ Innopure tellitud ja Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria ning põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskuse ja Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi teadlaste poolt läbi viidud uuringu tulemused on avaldatud ajakirjas Biomolecules. Kui kasel parasiteeriva musta pässiku biokeemilist koostist on maailmas palju uuritud ja on teada ka et pässiku viljakehast on võimalik eraldada betuliini, betuliinhapet, inotodinooli ja mitmeid antioksüdante millest mõnede puhul on  katseklaasis tehtud katsetes näidatud et nad on on tõrjunud viiruseid ja pärssinud erinevate vähirakuliinide kasvu. Käesolevas uuringus hinnati teadaolevalt esmakordselt maailmas ka lepa liikidel parasiteeriva musta pässiku bioaktiivseid ühendeid ja uuringust selgus et Eestis hästi kasvaval hallil-lepal parasiteerival mustal pässikul esineb arukasega sarnasel määral betuliini, inotodiooli ja lanosterooli.
 
Pikemalt saab lugeda uuringust ERR Novaatori uudisportaalist:
https://novaator.err.ee/1608776779/parasiitseen-peibutab-voimalusega-muuta-lepikud-vaartuslikuks-tuluallikaks
 
Uuringu täistekstiga saab tutvuda alloleva lingi kaudu:
https://www.mdpi.com/2218-273X/12/9/1178

Eestikeelne raamat keskendub aiandustootmise kõrvalsaaduste väärindamisele

Ilmus eestikeelne aiandustootmise kõrvalsaaduste väärindamist käsitlev raamat “Tootmise kõrvalsaaduste väärindamine aianduses ja põllumajanduses ringmajanduse kontekstis,” mis koostati Erasmus+ õppe- ja arendustöö projekti „Strategies Regarding the Valorization of Horticultural and Agricultural By-products as Functional Foods in the Context of A Circular Economy (BYPRODUCT, projekti nr. 2020-1-RO01-KA203-080172)“ raames.

Eesti Maaülikooli esindavad projektis Polli aiandusuuringute keskuse (Reelika Rätsep, Hedi Kaldmäe, Uko Bleive) ja aianduse (Kadri Karp, Ulvi Moor, Priit Põldma) ning maamajanduse ja ökonoomika õppetooli (Kersti Aro) teadlased ja spetsialistid. Välispartneritest on esindatud Banat’i Põllumajanduse ja Veterinaarmeditsiini Ülikooli (Rumeenia), Cluj Napoca Põllumajanduse ja Veterinaarmeditsiini Ülikooli (Rumeenia) ja Calabria Ülikooli (Itaalia) teadlased, õppejõud ja spetsialistid ning Rumeenia jahu- ja pagaritoodete tootjate ühenduse ROMPAN esindajad.

Projekti raames ja käesoleva õppematerjali põhjal toimuvad koolitused magistri- ja doktoriõppe taseme üliõpilastele nii Rumeenias, Itaalias kui Eestis. 26.-30. septembril Eesti Maaülikoolis toimuvale koolitusele on võimalik registreeruda kuni 19. septembrini. 

Lisainfot annab projekti maaülikooli poolne juht, teadur Reelika Rätsep (reelika.ratsep@emu.ee) ja toimunud sündmuseid saab vaadata projekti kodulehelt SIIN. Projektiperiood kestab 31.12.2020−20.12.2022. Projekti rahastatakse Euroopa Liidu Erasmus+ Strateegilise partnerluse programmist.

Taimsete valkude eraldamine, kontsentreerimine ja omaduste iseloomustamine

30.juuni 2022.a. jõudis lõpule EMÜ koostöös MTÜ Taimsete Valkude Innovatsiooniklastriga perioodil 01.06.2019-30.06.2022 läbiviidud Innovatsioonitegevus „Taimsete valkude eraldamine, kontsentreerimine ja omaduste iseloomustamine“, mille tulemused sai koondatud raamatusse. 

Innovatsioonitegevuse läbi viimist koordineeris ja osales läbi viimises EMÜ poolt Peeter Laurson (peeter.laurson@emu.ee)